Antwoord op vragen over het sociaal domein

Boete

Houdt u zich niet aan uw inlichtingenplicht? Dan krijgt u een boete van de gemeente. Heeft u te veel bijstand gekregen, doordat u zich niet aan de inlichtingenplicht hield? Dan moet u, naast de boete, ook de bijstand terugbetalen die u te veel kreeg.

Hoe hoog is de boete?

Dat is afhankelijk van het bijstandsbedrag dat u te veel heeft gekregen. Heeft u niet te veel bijstand gekregen? Dan is de boete maximaal € 150,-.

Waar moet de gemeente bij een boete rekening mee houden?

  1. U moet de boete kunnen aflossen met uw inkomen boven de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van uw inkomen waar de gemeente niet aan mag komen, én
  2. u moet de boete binnen een bepaalde periode kunnen betalen. Hoe lang die periode is, is afhankelijk van waarom u zich niet aan de inlichtingenplicht hield.

De gemeente heeft hierover het onderstaande bepaald:

Regels van ISD Brabantse Wal

Uw gemeente doet mee aan deze website. Als uw gemeente regels heeft over dit onderwerp, dan kunt u die hier binnenkort vinden. Het is mogelijk dat uw gemeente geen regels heeft over dit onderwerp. In dat geval blijft u deze melding zien. Wij raden u daarom aan om hier binnenkort nog eens te kijken.

Laatst bijgewerkt op 31-05-2017

Hoe krijgt u de boete?

Als de gemeente denkt dat u zich niet aan uw inlichtingenplicht houdt, gaat zij dat onderzoeken. Meestal krijgt u dan een uitnodiging voor een gesprek. Daarna beslist de gemeente of u een boete moet krijgen.

Een boete krijgt u als officieel besluit van de gemeente. Dat heet een beschikking. U krijgt de beschikking in een brief.

Tegen een beschikking kunt u een bezwaarschrift sturen. Doet u dat? Dan moet u de boete toch eerst betalen. Blijkt later dat de gemeente het eens is met uw bezwaarschrift? Dan krijgt u het bedrag van de boete weer terug.

Houdt u zich nog een keer niet aan uw inlichtingenplicht? (Recidive)

Dan is de boete deze keer waarschijnlijk hoger.

Lees ook