Antwoord op vragen over het sociaal domein

Nibud: check of je recht hebt op zorgtoeslag voor verzekering

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 26 september 2023
Bron: ANP

Nu de premies voor de zorgverzekering voor volgend jaar verder omhooggaan, adviseert het Nibud verzekerden goed te checken of ze in aanmerking komen voor zorgtoeslag. “Als je daar recht op hebt, dan scheelt het enorm”, zegt een woordvoerster van het onafhankelijke kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor de zorgverzekering, bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Volgens de woordvoerster weten veel mensen niet dat de regels voor de toeslag veranderen en het kan zijn dat iemand er ineens wel recht op heeft. “Al krijg je maar 10 euro, dat is toch weer 10 euro.”

Zorgverzekeraar DSW maakte dinsdag bekend dat de premie voor de basisverzekering in 2024 met 11,50 euro stijgt. Niet eerder verhoogde DSW de zorgverzekering met zo’n bedrag. De verwachting is dat andere verzekeraars zullen volgen, gezien de stijging van de kosten van de zorg.

“Linksom of rechtsom blijft het ontzettend veel geld”, erkent de woordvoerster van het Nibud over de hogere premies. “Maar het is een gegeven dat je verzekerd moet zijn. Je kunt niet zonder.”

Volgens haar kan iedereen wel zelf goed kijken wat er aan zorg nodig is. “Als je vaak naar de fysiotherapeut gaat, zou ik dat niet aanpassen. Maar je kunt wel naar andere onderdelen kijken of het echt nodig is.” Een andere tip die het Nibud heeft, is overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat kan nog wel eens voordeliger zijn. Ook kan de verzekerde de hoogte van het eigen risico aanpassen. “Je moet je dan wel bedenken of je – mocht je bijvoorbeeld in het ziekenhuis worden opgenomen – die kosten zelf kunt betalen.”

Lees ook